Vrijwilligerswerk dat levens verandert

Vrijwilligerswerk kan een enorme impact hebben op mensen die een nieuwe start in hun leven maken. Dat is precies waarom Douwe, een ervaren coach en oud-manager in de IT, zich inzet bij Moviera. Moviera is een organisatie die slachtoffers van huiselijk geweld en mensenhandel helpt om een veilige toekomst op te bouwen. Douwe is daar als vrijwilliger actief binnen het project ‘De Nieuwe Toekomst’, waarbij hij deelnemers begeleidt in hun zoektocht naar werk en zelfstandigheid.
Van carrière naar betekenisvol vrijwilligerswerk
Douwe heeft jarenlang in de IT-sector gewerkt en leidinggegeven aan teams binnen grote financiële instellingen. Toen hij minder ging werken zocht hij een manier om maatschappelijk betrokken te blijven. “Vrijwilligerswerk leek me een mooie manier om dat te doen, omdat je dan ook veel meer een bijdrage aan de maatschappij kan leveren.”
Via een vriendin hoorde hij over Moviera en besloot hij zich aan te melden als coach.
Kleine stappen, grote impact
De impact van dit vrijwilligerswerk is groot. “Wanneer een deelnemer weer een baan vindt en een inkomen heeft, is er weer economische zelfstandigheid. Dit zorgt voor groei van het vertrouwen in de toekomst, het vertrouwen in zichzelf en het vertrouwen in de omgeving en maatschappij.” De weg naar betaald werk verschilt per persoon. “Sommige deelnemers beginnen met vrijwilligerswerk en bouwen dat uit naar een betaalde baan. Anderen starten een opleiding. Het is mooi om die ontwikkeling te zien.”
Naast coaching helpt Douwe ook praktisch mee bij verhuizingen en het opknappen van woningen van deelnemers die een zelfstandige woonruimte krijgen. “Soms is er geen sociaal netwerk dat kan helpen bij klussen zoals schilderen, behangen of het leggen van een vloer. Dan spring ik bij, samen met andere vrijwilligers.”
Waarom vrijwilligerswerk bij Moviera zo waardevol is
Voor Douwe draait vrijwilligerswerk niet om hemzelf, maar om de ander. “Ik doe het niet voor mijn eigen ego, maar omdat ik iemand wil helpen. De deelnemers waarmee we werken, hebben vaak alles achtergelaten en beginnen met niets. Als ik hen een steuntje in de rug kan geven, is dat voor mij al de moeite waard.”
Hij benadrukt dat dit vrijwilligerswerk zwaar of spannend kan lijken, maar dat vrijwilligers niet worden belast met de professionele of emotionele begeleiding. “Wij richten ons op de toekomst, niet op het verwerken van het verleden. We zijn er om te ondersteunen bij praktische stappen, terwijl professionele hulpverleners het psychologische deel en contacten met de gemeente, etc. oppakken.”
Ook jij kan het verschil maken
Volgens Douwe is vrijwilligerswerk bij Moviera geschikt voor iedereen die iets wil betekenen voor een ander. “Je hoeft geen jarenlange ervaring te hebben als coach. Belangrijker is dat je goed kunt luisteren en ondersteunen.”
Naast het project “De Nieuwe Toekomst” is er veel flexibel vrijwilligerswerk mogelijk, zoals praktische hulp bij verhuizingen of creatieve middagen voor kinderen verzorgen in de opvanglocaties. “Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je erin steekt. Zelfs met een paar uur per maand kun je al een verschil maken.”
Zijn advies aan twijfelaars? “Vraag een gesprek aan met een vrijwilliger. Zo krijg je een realistisch beeld van wat het werk inhoudt. Het is niet alleen waardevol voor de mensen die je helpt, maar ook voor je eigen ontwikkeling.”
Vrijwilligerswerk bij Moviera betekent niet alleen bijdragen aan een betere toekomst voor een ander, maar ook een verrijking voor jezelf. “Het is werk dat vanuit het hart komt. Ik had dit veel eerder moeten doen.”
Wil jij als vrijwilliger aan de slag bij Moviera, als coach of als klusvrijwilliger? Neem contact op met Renate van Dam ([email protected], 06-20947613) of Ayla Kaymakcalan ([email protected], 06-42041676),