Navigatie overslaan
Post | oktober 2024 | Nieuws | 3 min lezen

Napoleon voor een goede sfeer op de club

Sociaal veilige sport Apeldoorn

Wacht even. Gaan we het hier nu over een Franse generaal uit begin 19e eeuw hebben? Nee, wees gerust, geen geschiedenisles. In dit geval hebben we het over de ambachtelijk gemaakte snoepjes waar je lekker lang van kunt genieten. Bij Robur et Velocitas werden de snoepjes onlangs met succes uitgedeeld aan volwassenen langs het veld. Als geheugensteuntje om bij te dragen aan een positieve sfeer. De Commissie FairPlay van de club nam ze vervolgens ook mee naar het Sportcafé over sociaal veilige sport op woensdag 2 oktober bij Groen Wit ’62.



Sportcafé: belang sociaal veilige sport

Zo’n 60 aanwezigen werden in anderhalf uur geïnspireerd met veel kennis en voorbeelden van de panelleden. Zo vertelde Nicolette Schipper-van Veldhoven (Lectoraat Sportpedagogiek Windesheim) over de belangrijke rol van de trainer, een sleutelfiguur als het gaat om een positieve sportcultuur. Tegelijkertijd gaf ze aan dat alle stakeholders op de club onderdeel zijn van cultuurverandering. “Dat vraagt om omdenken en is zeker spannend. Maar wel nodig. Clubs die de ommezwaai hebben gemaakt hebben inmiddels wachtlijsten. Kinderen komen sporten voor hun plezier. 75% wil helemaal geen competitie. Wel wedstrijden, geen competitie. Een ander percentage: uit cijfers van de KNVB blijkt dat 50% van de jeugd stopt vanwege de sfeer.” Erik Beuker (Centrum veilige sport Nederland NOC*NSF) vult haar aan: “Plezier, plezier, plezier. Daar draait het om. Zorgen voor een sociaal veilige omgeving vraagt om intrinsieke motivatie en daadkracht. Daar kunnen clubs veel ondersteuning bij krijgen. De 4 V’s zijn een basis, een fundament.” Dat dit veel tijd en energie kost is voor Daniëlle van den Bijgaart-Pol (Practoraat Sociaal veilige sport) geen reden om niets te doen. “Weerstand zal er vast en zeker zijn. Daartegenover staat dat je het niet alleen hoeft te doen.”


Elkaar inspireren

Met mooie praktische voorbeelden stapten Marianne Dibbink (Gedragscommissie Groen Wit ‘62) en Sandra van Ark (Commissie FairPlay Robur et Velocitas) op de barkrukken van het panel om ondervraagt te worden door avondvoorzitter Gersom Smit, die kundig het strakke programma leidde. Beide clubs hebben een commissie samengesteld met mensen die zich graag inzetten voor een positieve sfeer bij de vereniging. Belangrijk is dat ze zich hierbij gesteund voelen door het bestuur. Deze avond deelden ze voorbeelden van wat ze doen en inspireerden ook elkaar: “Een avond aan het begin van het seizoen waarbij we trainers informeren doen we allebei,” aldus Sandra van Ark: “bij Groen Wit doen ze dit tijdens een trainingsmoment, zodat trainers ‘verplicht’ zijn te komen. Slim.” Een aantal tips vanuit het panel en publiek:

  • Maak een bestuurslid verantwoordelijk voor sociaal veilige sport. De benaming is bij iedere club anders, het gaat om de inhoud.
  • Stel een commissie samen. Kijk goed naar de intrinsieke motivatie en kennis van (ouders/verzorgers van) leden. Bij Robur en Groen Wit komen de commissieleden o.a. uit de zorg en het onderwijs.
  • Bedenk ludieke acties om de positieve sfeer onder de aandacht te brengen, zoals het uitdelen van snoepjes langs het veld of een jeugdteam die de ouders/verzorgers hierover aanspreken via een video aan het begin van een seizoen.
  • Maak mensen zichtbaar verantwoordelijk tijdens wedstrijden/evenementen. Bij SP. Teuge werkt dit al jaren heel goed. De vrijwilligers combineren het met ondersteuning van jonge scheidsrechters.
  • Informeer trainers/coaches, ouders en spelers op momenten dat ze bij elkaar komen, zoals tijdens een training (even geen training), algemene ledenvergadering of seizoenstart.


Concreet: wij willen aan de slag!

“Een sociaal veilige sport moet vanzelfsprekend zijn zodat iedereen een inclusieve, positieve en veilige sportcultuur ervaart. In het bijzonder minderjarigen en kwetsbare groepen. En bij een gevoel van onveiligheid alle ruimte wordt geboden om dit bespreekbaar te maken. De sportclub is het derde opvoedmilieu. Het is dan logisch dat dit een fijne plek is waar plezier voorop staat.” Aldus wethouder Sunita Biharie, tevens ambassadeur van dit thema in het Sport- en Beweegakkoord Apeldoorn. Zet die stap naar een sociaal veiligere omgeving bij jouw club.


Hoe? Kom 23 oktober naar de Inspiratiesessie 'Actief aan de slag met sociaal veilige sport’. Erik Beuker van NOC*NSF komt dan terug naar Apeldoorn om alles te vertellen over de ondersteuningsmogelijkheden om actief aan de slag te gaan met sociaal veilige sport. Hierbij gaat het om maatwerk voor iedere aanwezige club. Erik zal o.a. ingaan op de 4 V's voor veiligheid. Tijdens het Sportcafé gaf hij al één ondersteuningsmogelijkheid weg: iedere club kan kosteloos gebruikmaken van 15 uur begeleiding van een expert waarbij je wordt geholpen aan de hand van het High5! Stappenplan. Nieuwsgierig? Meld je nu aan voor de sessie.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·