Navigatie overslaan
Post | augustus 2024 | Vrijwilligersverhalen | 3 min lezen

“Ik wilde nog gewoon leuke dingen doen”

Op de website van Apeldoorn Pakt Aan staan allerlei leuke en mooie vrijwilligersklussen. Zo zijn ze ook in de ouderenzorg altijd opzoek naar vrijwilligers. De vrijwilligers zorgen voor de extra waardevolle momenten, door bijvoorbeeld even te praten, een wandeling te maken, activiteiten te organiseren of om samen iets te ondernemen. Kortom van onschatbare waarde. Om dit zelf te mogen ervaren ben ik dit keer naar KleinGeluk geweest. Op locatie Juliana werd ik meteen vriendelijk ontvangen door de vrijwillige gastvrouw Diana.


Diana is een actieve vrijwilliger die naast gastvrouw ook vrijwilliger is bij het afasiecentrum Bèta, van Zorgroep Apeldoorn en maatje is via de KAP. “Ik doe al jaren vrijwilligerswerk, maar dat is uit nood geboren. Ik heb toen ik 23 was een hersentumor gehad en toen stond alles even stil” vertelt Diana. Desondanks is zij niet bij de pakken gaan neer zitten. “Ik wilde nog gewoon leuke dingen doen die ik wel kon en zo ben ik ook begonnen met vrijwilligerswerk. In de bibliotheek had je destijds van die mappen waar je kon zoeken naar vrijwilligerswerk. Daar heb ik wat gevonden en ben toen als vrijwilliger begonnen bij het Zonnehuis in Beekbergen. Hier deed ik activiteitenbegeleiding voor jongeren met NAH.” Zo is Diana via de voorloper van “Apeldoorn Pakt Aan” gestart met vrijwilligerswerk en heeft ze haar huidige functie als gastvrouw gevonden via de digitale weg van “Apeldoorn Pakt Aan.”


Als gastvrouw is Diana echt een verbinder tussen wat er buiten en hier binnen gebeurd. “Ik merk dat bezoekers het prettig vinden een aanspreekpunt te hebben voor hun vragen, maar ook om hun persoonlijke verhaal kwijt te kunnen. Ik vind het echt fijn om het bewoners en bezoekers het naar de zin te maken. Met kleine gebaren geef je al snel dat extra beetje aandacht, zoals bijvoorbeeld een kopje koffie aanbieden, even een praatje maken en soms is alleen je aanwezigheid al fijn.


Op Juliana wonen mensen met Dementie. Voor best wel wat mensen een spannende doelgroep, omdat ze niet zo goed weten hoe er mee om te gaan. Diana geeft aan dat dit wel meevalt. “Het is belangrijk dat je jezelf blijft, rustig bent en meegaat in de gedachtes van de bewoners. Daarnaast sta je er niet alleen voor, er is namelijk altijd iemand waar je op terug kan vallen. Verder hebben we elk kwartaal met de vrijwilligers een overleg, waar we alles met elkaar kunnen bespreken en van elkaar kunnen leren. Samen zitten we in een groepsapp om elkaar op de hoogte te houden en je kunt altijd met je vragen terecht bij de vrijwilligerscoördinator. Wat ook wel fijn is om te weten dat je als nieuwe vrijwilliger eerst een paar keer meeloopt om de sfeer te proeven.”


Veel tijd hoeft het niet te kosten. Dit beaamt Diana “Ik ben hier op woensdagmiddag drie uurtjes, dus veel tijd kost het niet. Daarbij vliegt de tijd snel voorbij, omdat ik het leuk vind om te doen en het echt wordt gewaardeerd.”

Naast gastvrouw/heer zijn er ook nog heel veel andere leuke dingen om te doen als vrijwilliger bij KleinGeluk op verschillende locaties. Soms kost dit maar een uurtje van je tijd, maar de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Ga bijvoorbeeld samen op pad met de duo-fiets, breng een bezoek aan een bewoner of misschien zorg jij wel voor de gezelligheid tijdens het borreluur op zaterdagmiddag.


Eén ding is zeker, als vrijwilliger hoef je je bij KleinGeluk niet te vervelen. Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger bij KleinGeluk of sfeerproeven bij één van de activiteiten? Kijk dan snel op onze website wat je kunt gaan doen.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·