Hoe zo duurzaam??! Tip 2 Bedankjes geven en ontvangen
Kom je naar ons inloopcafé Hoe zo duurzaam??! op woensdag 13 september? dan krijg je van ons een kleine attentie bij je bezoek. Hoe geef je nou duurzaam? Bekijk hieronder onze tweede tip:
Bedankjes geven en ontvangen (bron Zero waste tip #126)
Organiseer je een duurzaam evenement of activiteit, dan wil je vast een bijpassend bedankje geven aan je partner(s) of vrijwilligers. Dat is heel attent, maar wat is dan een duurzaam cadeau? En zal het niet soms voor ongemak zorgen voor de ontvanger? De eerste R van een Zero Waste leefstijl is namelijk ‘Refuse’ (weigeren). Voor de gevers kan het soms best lastig zijn om een geschikt bedankje te bedenken, daarom vandaag een paar tips & ideeën voor duurzame bedankjes die vast graag in ontvangst worden genomen.
Podium & aandacht
Jullie sprekers of vrijwilligers zijn waarschijnlijk al blij met alleen het podium, geïnteresseerde en blije deelnemers en een schouderklopje/high five!
Geef je liever een concreter en tastbaar cadeau, zie hieronder de tips die Zero waste Apeldoorn geeft:
Eten of drinken
Eigenlijk altijd wel grote kans op blije gezichten: iets dat opgegeten of gedronken kan worden. Wel handig als je weet wat de ontvanger lekker vindt, maar met chocola of koek, of een bijzonder (alcoholvrij!) drankje kan je niet snel de fout in. Let er dan op dat het biologisch en/of Fairtrade is, duurzaam gemaakt en liefst lokaal gekocht.
Verpakkingsvrij inpakken
Een onverpakt cadeau is nooit fout
Je kunt ook je cadeau creatief, mooi, herbruikbaar en afvalvrij inpakken met een Furoshiki. Oftewel een mooie doek om je geschenk vouwen. Er zijn online heel veel voorbeelden te vinden hoe je je cadeau met een doek kan inpakken. En bonuspunten als je een doek uit je eigen kast of uit de kringloop gebruikt.
Tweedehands
Net als voor (verjaardags)cadeaus, kun je prima voor een tweedehands bedankje gaan. De kringloopwinkels liggen vol met snuisterijen die geschikt zijn als bedankje. Denk aan een grappige mok, een bijzonder vaasje of een mooi boek.
Zelfgemaakt
Heel persoonlijk en daardoor extra waardevol: iets zelfgemaakt. Denk aan iets eetbaars in een hergebruikt potje, een stekje uit je eigen tuin, een bosje vers geplukte wildbloemen, enz. Verzin het maar. De moeite die je erin steekt is een uiting van grote dankbaarheid en de ontvanger zal je gift ongetwijfeld niet snel vergeten.
Cadeaubon
Kan je niets bedenken om te geven, of kom je niets leuks tegen? Dan is een cadeaubon altijd goed! Laat het een cadeaubon zijn voor een (lokale) (kringloop)winkel waar de ontvanger met de aankoop iets goeds voor de aarde doet 🌍.
Geef leven
Vervang de geijkte bos bloemen (vaak namelijk niet duurzaam geteeld) door een (inheems) boompje. Weet je niet of de ontvanger ruimte heeft voor een boompje? Laat er dan één planten door bijvoorbeeld Trees For All. Met een potje met biologisch en lokaal gekweekte inheemse bloemzaden kan de ontvanger zelf kiezen waar wat extra vrolijkheid mag groeien.
Ervaring of belevenis
Een workshop, een dagje uit, een etentje, een proeverij; mensen worden meestal gelukkiger van ervaringen dan van spullen. Dus een belevenis geven, liefst met een duurzame insteek, lijkt ons succes gegarandeerd!
Donatie aan goed doel
In plaats van een tastbaar bedankje, kun je ook hetzelfde geld doneren aan een goed doel. Extra leuk als je dat doet aan een doel dat past bij degene die je wilt bedanken.
Wist je trouwens dat je ook een donatie kan geven aan Zero waste Apeldoorn?
Inloopcafé Hoe zo duurzaam??!
Op woensdag 13 september organiseren we ons Inloopcafé Hoe zo duurzaam??! tijdens de Zero Waste week in Apeldoorn. We gaan graag met je in gesprek over hoe jouw stichting of vereniging duurzamer kan zijn. Tijdens dit inloopcafé delen we ook informatie over de workshops van onze Bestuurdersacademie Apeldoorn later dit najaar:
- 20 november: Doe meer met minder! Goed voor milieu, mens en portemonnee!
- 22 november: Cirkel van Kansen. Workshop Circulariteit en Verspilling
- Datum op 13 september bekend: Zet de knop om! Word je eigen Energie-expert
Er is een ruilkast waar je (kleine) spullen kunt achterlaten of iets uit mee kunt nemen voor jezelf of je vereniging, én je krijg je een kleine attentie bij je bezoek.