Navigatie overslaan
Post | februari 2024 | campagne nieuws | 3 min lezen

Artikel Apeldoorndirect

Door Kevin van Es
Anja Prins

Je inzetten als vrijwilliger is niet meer vanzelfsprekend, het aantal vrijwillige handjes neemt af. Apeldoorn Pakt Aan, de plek voor vrijwilligerswerk in Apeldoorn, wil dit aanpakken en voert de campagne ‘Goed doen voelt goed’, om vrijwilligerswerk in Apeldoorn op de kaart te zetten. De campagne, die 6 februari van start gaat, maakt mensen bewust van het belang van vrijwilligers en vrijwilligerswerk voor de gemeente. Om dit te bereiken, worden verschillende verhalen van vrijwilligers uit Apeldoorn verteld. Roos Korteweg en Esther Huizer van Apeldoorn Pakt Aan vertellen meer over de terugloop en campagne.


Vorig jaar zag de organisatie een verschuiving in het vrijwilligerswerklandschap: “Mensen willen vooral flexibel vrijwilligerswerk doen. Bij vrijwilligerswerk denken we al snel aan een functie waar je veel uren aan kwijt bent, terwijl dit zeker niet altijd het geval is. Zelfs kleine dingen als met een vuilniszak zwerfafval verzamelen in het Oranjepark of op bezoek gaan bij je eenzame opa of oma draagt al bij aan een mooiere samenleving,” vertelt Esther. Aan de andere kant kunnen organisaties volgens Esther ook meebewegen door vacatures ‘flexibel’ te maken: “We zijn bezig met workshops en trainingen, hoe maak ik een vacature en hoe los ik interne vacatures op?” 



Een podium bieden


Apeldoorn Pakt Aan laat het diverse aanbod aan vrijwilligerswerk zien: “We willen vrijwilligersinitiatieven een podium geven en extra aandacht geven, zodat we laten zien wat het betekent. We willen laten zien dat je met een klein stukje van je tijd een wereld van verschil kan maken. Drink je weleens een kopje koffie met iemand? Laat je weleens de hond uit voor iemand die ziek is? Het zit ‘m al in de kleine dingen,” vertelt Roos. “We richten ons op de doelgroep van 20 tot 40 jaar”, vertelt Roos. Deze doelgroep heeft vaak een drukke agenda, daarom spreekt Apeldoorn Pakt Aan ze aan dat je met een beetje tijd van jezelf een verschil kunt maken voor een ander.


Het grote tekort aan vrijwilligers is duidelijk zichtbaar, bijvoorbeeld in de informele zorg. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar. “Met vrijwilligerswerk kun je zoveel mensen helpen, zo laat je personen die niet lekker meedraaien in de maatschappij weer bij Apeldoorn horen. Daarnaast zorgt het voor verbinding en houd het mensen fit. Denk aan sportverenigingen; waar zijn deze zonder bestuur en trainers? Ook op basisscholen zijn de helpende handjes vanuit de ouders niet te missen, denk aan onder andere aan luizenouders en ouders die de school in thema versieren,” legt Roos uit.


De noodzaak blijft, zo legt Roos uit: “Het is aan ons om Apeldoorners te inspireren om vrijwilligerswerk te doen. Dit kan al klein in je eigen buurt, organiseer met jouw buurt wat voor burendag of kook een keer mee bij een ontmoetingsplek bij jou in de buurt. Het is bekend dat er veel eenzaamheid is, denk ook eens aan de oudere. Een kopje koffie kan voor jou een uur van je dag zijn, maar voor de ander een wereld van verschil maken.”



Impact op de stad


Anja Prins bekleedt sinds 2022 de functie van wethouder in Apeldoorn. Haar portefeuille omvat onder andere de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en gezondheidsbeleid. Ook wethouder Prins benadrukt het belang van vrijwilligers: “Zonder vrijwilligers waren we nergens. Daarom stimuleren vrijwilligerswerk ook volop. Zo zijn Apeldoornse vrijwilligers collectief verzekerd voor ongevallen. Maar er is nog veel meer: een subsidieregeling voor initiatieven, een vrijwilligersmarkt, een beursvloer en de website Apeldoorn Pakt Aan, waarop je alles vindt wat je wil weten over vrijwilligerswerk in Apeldoorn. En nog veel meer!”


Ook Anja ziet de mooie initiatieven die in Apeldoorn leven: “Er zijn zoveel mooie vrijwilligersorganisaties in Apeldoorn! Grote en kleine. Langlopende en eenmalige. Binnen een buurt of voor de hele stad. Daarin is ook de rol van buurt- en wijkhuizen erg belangrijk. Als je een goede plek hebt om iets te doen, is dat al het halve werk.” De wethouder geeft aan dat je je niet alleen inzet voor de ander: “Vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor de samenleving. Het is ook goed voor jezelf. Je leert nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen. Bovendien: iets doen voor een ander kan heel veel voldoening schenken. Dat is ook belangrijk!”


Zelf heeft Anja ook geholpen als vrijwilliger: “Bijvoorbeeld in verenigingen en in besturen. Als vrijwilliger maak je een verschil in iemands dag. Je helpt een ander, op een manier die bij je past. Verenigingen zijn van groot belang, om daar een bijdrage aan leveren voelt als een verantwoordelijkheid die je ook hebt als lid van een vereniging.”

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·